Thursday, October 23, 2008

Το «μικρούτσικο» βάψιμο…




















Ο μαθηματικός από την Πάτρα ξεκίνησε την λαμπρή καλλιτεχνική του πορεία ως αυτοαποκαλούμενος «ρόκερ» - με όποια σημασία μπορεί να έχει ο όρος αυτός στην Ελλάδα. Και διέπρεψε. Το «κουτσουράκι» (στο video clip του οποίου εμφανιζόταν ως πιερότος) μας άλλαζε τον αδόξαστο κάθε μέρα από τα ραδιόφωνα και δονούσε τις καρδιές των Ελλήνων, κατατάσσοντας τον πολυτάλαντο τσιρκολάνο Ανδρέα στην ελίτ της καλλιτεχνίας. Όλα ήταν ζήτημα χρόνου, καθώς η μία επιτυχία διαδεχόταν την άλλη: «σε χρειάζομαι», «έρωτας κεραυνοβόλος», «άνοιξη» (με την οποία, μαζί με τη Σ. Βόσσου, έλαμψε στην Eurovision, προσβλέποντας, ματαίως, σε διεθνή καριέρα). Παραλλήλως, διέπρεψε ως «Πίπης» στον ραδιοφωνικό SKY, εμπεδώνοντας την γελοιοποίηση του Μέσου.

O καλλιτεχνικός «προστάτης», όμως, δεν άργησε να καταφθάσει, μαζί με την συνεπαγόμενη τραγουδιστική/συνθετική παρακμή. Το κοινό δεν μπόρεσε να εκτιμήσει σε βάθος την καλλιτεχνική αξία του Ανδρέα και του κατέβασε τα ρολά. Και ήλθε η εποχή της τηλεόρασης: «χαμογελάτε είναι μεταδοτικό», «big brother», «fame story», «mission», «αυτός μας έλειπε» είναι μερικές από τις επιτυχίες του που τον εκτόξευσαν στο τηλεοπτικό στερέωμα. Συγχρόνως, αναλαμβάνει με επιτυχία την παρουσίαση κάθε είδους φεστιβάλ και εκδηλώσεως, αναδεικνυόμενος ως άξιος διάδοχος του Κώστα Βενετσάνου και του Γιάννη Μπουρνέλη.

Έχει την αγαπημένη συνήθεια να ανακυκλώνει, σε επαγγελματικές συνεργασίες, τις πρώην και νυν συμβίες του, και μάλιστα να τις νουθετεί δημοσίως. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, αρέσκεται στις ευμεγέθεις «βυζαρούδες», δείχνοντας το «λαϊκό» του γούστο και την αγάπη του στο είδος γυναίκας που παραπέμπει, αισθητικά, σε στυλ λαϊκού πορνείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν, ο στιβαρός καλλιτέχνης-λαϊκός διασκεδαστής έχει τη τάση να… πέρδεται με πάθος στα στούντιο στα οποία εργάζεται, με αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ηχολήπτης καναλιού, το στούντιο να μετατρέπεται σε θάλαμο αερίων! Εκτός κι αν ο συμπαθής τεχνικός αναφερόταν στο θέμα μεταφορικώς, καθώς τα λεγόμενα του εγωκεντρικού και πολυλογά παρουσιαστή μόνο με πορδές μπορούν να συγκριθούν: ομιλία ακατάπαυστη, με περίεργη, «στραμπουληγμένη» σύνταξη, κοινότοπη, ενώ το περιεχόμενο έχει μονίμως εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχουν δοξάσει τον Ανδρέα στης ημιεγγράμματες και αγράμματες λαϊκές μάζες: βερμπαλισμό, λαϊκή αμπελοφιλοσοφία τύπου Coelho, "ψυχαναλυτική" αερολογία επιπέδου κομμωτηρίου. Επειδή, όμως, αυγά – έστω και τηλεοπτικά – δεν βάφονται με πορδές, ο παρηκμασμένος τραγουδιστής έμεινε γρήγορα χωρίς τηλεοπτική στέγη.

Ο λαϊκός ψυχαναλυτής του γλυκού νερού (που όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει), μολονότι αναλύει τους πάντες και τα πάντα, δεν έχει μπορέσει να ψυχαναλύσει τον εαυτό του: το σύμπλεγμα κατωτερότητας απέναντι στον – εξ ίσου, αν όχι περισσότερο, εγωπαθή και πομπώδη – αδελφό του Θάνο τον έχει στιγματίσει.

Ο μεσήλιξ πρώην σταρ δεν έχει συμβιβαστεί με τον Χρόνο. Συνηθίζει να φορεί κάτι γελοία, «νεανικά» ρούχα, βγάζοντας προς τα έξω, χωρίς να το αντιλαμβάνεται, την κωμική και, ταυτόχρονα, λυπηρή εικόνα ενός θλιβερού, νεανίζοντος μεσήλικα. Αυτή η αξιολύπητη εικόνα του μεσήλικα-τζόβενου (η τόσο διαδεδομένη στις μέρες μας) δεν θα μπορούσε παρά να ολοκληρωθεί με ένα καθολικό και μεγαλοπρεπέστατο βάψιμο, που φέρνει το μαλλί να κάθεται πάνω στο κεφάλι του καλλιτέχνη σαν πιάτο! Ο αυτάρεσκος και εύθραυστος ψυχολογικά μεσήλιξ Ανδρέας βάφει, εδώ και χρόνια, τα μαλλιά του με περισσή επιμέλεια στις αποχρώσεις του καφέ, σε μια γκάμα αποχρώσεων που ξεκινά από το σκούρο καφέ και φτάνει στο κοκκινωπό της σκουριάς, αλλά και το λεγόμενο «αλεπουδέ». Ορισμένοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι ο μεσόκοπος βαψομαλλιάς βάφει, κάποιες φορές, τα μαλλιά του σε ένα τόσο έντονο «αλεπουδέ», που, όταν κυκλοφορεί έξω τα βράδια, το κεφάλι του… φωσφορίζει, ενώ ένας συνάνθρωπός μας ορκίζεται ότι, μια φορά, πέρασε το βαμμένο κεφάλι του Ανδρέα για… φανάρι! Εμείς, πάντως, δεν θέλουμε να το πιστέψουμε…

3 comments:

papyros said...

Ekpliktiko site!!! Kante k mia ereuna gia diasimous pou exoun kanei emfiteusi...

MUSIC THROUGH THE YEARS said...

H PERIGRAFH TOY ANDROS ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟ.Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΚ ΠΑΤΡΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΣΧΟΛΗ ΩΣ ΚΟΜΦΕΡΑΝΣΙΕ ΚΑΙ ΩΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΚΑΚΚΟ ΜΕ ΤΟΝ GRANDE MAESTRO ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΑΜΨΕ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑΣ ΤΟΥ.
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ.
ΖΗΤΩ Η ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΗ ΕΛΛΑΣ.

άμα το λέει η σούφρα σου said...

έξοχο το μπλογκάκι σας - οι τρίχες ως αφορμή υπερρεαλιστικού στοχασμού και σάτιρας που τσακίζει παΐδια, εύγε!