Thursday, November 6, 2008

Γιώργος Τράγκας: μαλλί σαν τηγάνι…


Ο Γιώργος, πιστός στο καθημερινό τηλεοπτικό καθήκον

Το να μιλήσεις για μια προσωπικότητα γιγαντιαίου βεληνεκούς, όπως αυτή του Γιώργου Τράγκα, δεν είναι –πιστέψτε μας– καθόλου εύκολη υπόθεση. Δέος σε κυριεύει, ενώ το τρέμουλο στα δάκτυλα, την ώρα που πληκτρολογείς αυτές τις σκόρπιες σκέψεις που ακολουθούν, είναι το λιγότερο που μπορεί να σου συμβεί. Αυτά, όμως, είναι αναπόφευκτα, όταν αποφασίζεις να αναμετρηθείς με τέτοια μεγέθη…

Ο Γιώργος υπήρξε ένα ασήμαντο, ταπεινό παιδί, ενός γιατρού, που γεννήθηκε και ανδρώθηκε στο Μεταξουργείο. Είχε, όμως, αυτό το λαϊκό τσαγανό, που δεν του επέτρεψε να κάνει σπουδές της προκοπής, αφού ο κόσμος των μπιλιάρδων και των μπορντέλων φαινόταν να τον έχει κερδίσει οριστικά. Από μικρός ο Γιώργος θαμπώθηκε από τη θολή, καπνισμένη ατμόσφαιρα των κακόφημων χώρων, (χαμαιτυπείων, τρούμπας και ιπποδρόμου) - μια κλίση που τον οδήγησε, αναπόφευκτα, στη δημοσιογραφία. Στο ελεύθερο και το αστυνομικό ρεπορτάζ, στο οποίο μεγαλούργησε ο τολμηρός δημοσιογράφος, βρήκε αυτό που αναζητούσε: περιπέτεια, βούρκο, παρανομία – την ατμόσφαιρα δηλ. των ταινιών (αστυνομικές περιπέτειες και «καουμπόικα») που παρακολουθούσε γοητευμένος, ως παιδί, στο Ροζικλαίρ. Ο Eddy Constantine, ως Lemmy Caution, υπήρξε το διαχρονικό ίνδαλμα του Τράγκα, ενώ τη noir ατμόσφαιρα των ταινιών του δεν δίστασε, ο αθεόφοβος, να κοπιάρει σε βραδινή εκπομπή που έκανε ένα φεγγάρι στον δίαυλο STAR.

Χαρακτηριστική θα μείνει, σε μας, τους ταπεινούς θαυμαστές του, η ουσιαστική του είσοδος στο τηλεοπτικό πάνθεον ως βοηθός της Ρούλας Κορομηλά, με την σύντομη παρουσίαση των πρωτοσέλιδων του Τύπου – μια δουλειά την οποία ο καταξιωμένος ρεπόρτερ την επιτελούσε με αξιοσημείωτη επάρκεια. Ακολούθησαν πολλά και διάφορα τηλεοπτικά βήματα, με πιο χαρακτηριστική την τηλεοπτική και ραδιοφωνική πανδαισία που ακούει στο όνομα «Χωρίς Αναισθητικό» και η οποία έχει προσφέρει ατελείωτες ώρες γέλιου στο πολυπληθές κοινό του τολμηρού δημοσιογράφου. 

Ο Τράγκας, όμως, ήταν για πιο μεγάλα πράγματα και έγινε εκδότης. Η Χώρα, το Goal, η Score Live, to Crash (στο οποίο μεγαλούργησε και ο νυν πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγόπουλος), η Financial Box (με κυκλοφορία περί τα 50 φύλλα ημερησίως), το Κανάλι 10 είναι μερικά μόνο από τα επιτεύγματα του ευφάνταστου και εμπνευσμένου τιμονιέρη της δημοσιογραφίας και των επιχειρήσεων. Τί κι αν, τα περισσότερα, δεν τα απολαμβάνουν παρά μόνον όσοι εργάζονται σε αυτά (και αν…). Ο Τράγκας έχει φτάσει τη δημοσιογραφική και εκδοτική τέχνη σε τέτοια υψηλά επίπεδα, που το κοινό του είναι λίγο και εκλεκτό. Τελευταία κίνηση-ματ του Γιώργου η Free Post, την οποία κανείς δεν βρίσκει πουθενά και για την οποία οι «κακές γλώσσες» λένε ότι βγήκε μόνο και μόνο για να λάβει επιπλέον κρατική διαφήμιση ο γίγας των εκδόσεων – πράγμα που οδήγησε το ενημερωτικό blog pressmme στο να του προσδώσει, προσφυώς, το προσωνύμιο «Φράγκας». 

Ο Τράγκας, ως εκδότης, μπορεί να μην λέει και πολλά, αλλά, ως τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός "καλλιτέχνης", φτάνει τη δημοσιογραφία σε ύψη που δύσκολα κανείς θα φανταζόταν ότι υπάρχουν. Στην τηλεόραση οι ενδυματολογικές προτιμήσεις του έχουν αφήσει εποχή: πουκάμισο με γραβάτα χωρίς σακάκι (στυλ υπαλλήλου), κοντομάνικα πουκάμισα με γραβάτα (στυλ αμερικανού πλασιέ), polo, καζάκες, ζακέτες, ζελεδάκια, γραβάτες λυτές με χοντρό κόμπο (στυλ «καταπονημένου χαρτοπαίχτη»), παντελόνια που κρέμονται άτσαλα από πίσω ( «χεσμένο» στυλ), ενώ οι υιοθετούμενοι, κάθε τρεις και λίγο, μορφασμοί θυμίζουν πότε Αγκόπ και πότε Φερναντέλ… Στο ραδιόφωνο δε, βρίσκει τον πραγματικό εαυτό του. Τσιρίγματα, κρωγμοί, οιμωγές, κρότοι, σφυρίγματα, κραυγές, πορδές – όλα αυτά βγαίνουν σε ένα πρωτόγονο και συνάμα σουρεαλιστικό συνδυασμό από το στόμα (ορισμένοι λένε και από άλλα σημεία του σώματος …) του μεγάλου ραδιοτηλεοπτικού κομπέρ. Η γλώσσα της Τρούμπας που χρησιμοποιεί ασκεί ακατάλυτη γοητεία σε όλους μας, ώστε, ακόμη και ο εντελώς ξενέρωτος και ρομποτικός Χατζηνικολάου να προσπαθεί να τον μιμηθεί, με πολύ φαιδρά και σπαρταριστά, ομολογουμένως, αποτελέσματα… Όπως κάθε μάστορας μιας τέχνης, έτσι και ο Γιώργος, ως επιδέξιος χειριστής του λόγου, για να βγάλει τα προς το ζην, έχει τα δικά του μυστικά. Έχει εξελίξει μέχρι τελειότητος, στα βάθη της μακροχρόνιας δημοσιογραφικής του πορείας, την απαράμιλλη τέχνη της χρήσεως κλισέ, όπως: «ονοματεπώνυμο Λίλα Πάουζε» / «σικελός» / «χαμαιτυπείο» / «κόζα νόστρα» / «η βαρωνία»-«οι βαρώνοι» / «Ιντιάνα Τζόουνς» / «Μποτσουάνα» / «Ουζουμπούρου» / «ταμπλό βιβάν» / «άγγελοι του Τσάρλυ» / «ούτε φοντανάκι» / «ούτε καπουτσίνο» / «προβατίνα σβήσε, κατσίκι άφησε» / «βάλτε μια τελεία»-«μείνετε εδώ» (αυτά τα έλεγε όταν ήταν ο ίδιος τηλεοπτικός οικοδεσπότης) / «καμόρα» / «γυαλό-γυαλό» / «αγία οικογένεια» / «μπουρί» / κ.α.

  Ο Γιώργος με "περίεργη" ενδυματολογική επιλογή (γραβάτα και πέδιλο!)...

Ο Γιώργος, όμως, είναι και ερωτύλος. Άλλωστε –και πρέπει να του πιστωθεί– διατηρεί αρκετές ευαισθησίες, σε αντίθεση με άλλους, αντίστοιχου βεληνεκούς, συναδέλφους του. Τα βέλη του έρωτα βρήκαν το παχύ στήθος του (έχει γυναικομαστία) πριν κάμποσα χρόνια και η μεγάλη περιπέτεια με τη συνάδελφό του τού ιατρικού ρεπορτάζ (με την τσιριχτή, εκνευριστική φωνή), Μαρία Καρρά, έμελλε να έχει αίσιο τέλος. Ο Γιώργος ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας (τον πάντρεψε ο Νεκτάριος Μουλατσιώτης των «παπαροκάδων» κι αυτό τα λέει όλα…) και (ξανα)νοικοκυρεύτηκε. Στα θέματα αυτά δεν υπολείπεται σε γελοιότητα του Σπύρου-Αδώνιδος και αντιστοίχων σκλάβων του ερωτικού πάθους. Στο «συγκρότημα Τράγκα» (συγκρότημα, τρόπος του λέγειν…), αρκετοί θυμούνται, με γέλια μέχρι δακρύων, την συχνή ψυχοσωματική κατάρρευση του ακόρεστου δημοσιογράφου, όταν η αγαπημένη του (και μετέπειτα σύζυγός του) τού έκανε διάφορα «τσαλίμια» και γυμνάσια, αναγκάζοντας τον ερωτομανή εκδότη, γιομάτο ζήλια και απόγνωση, να ξεσπά σε κλάματα ενώπιον των έκπληκτων εργαζομένων, οι οποίοι, δείχνοντας στοργή και κατανόηση, τον εφοδίαζαν με μαντηλάκια, για να σφουγγίσει τα καυτά δάκρυα του πόθου και της ζήλιας.

Ο έρωτας και η ανάγκη επίδειξης ισχύος στο έτερον ήμισυ τον ώθησε, μάλιστα (σύμφωνα με τις σχετικές φήμες), στην αγορά οικίας στα περίχωρα της χώρας του έρωτος (Γαλλία), την οποία επισκέπτεται συχνά-πυκνά (η κρατική διαφήμιση να’ ν’ καλά…) για ρομαντικά τριήμερα με την ξανθιά συμβία του και μεγάλο του έρωτα. Εξομολογητής του στα ζητήματα του έρωτα φέρεται να είναι ο πολυτιμότατος συνεργάτης του Γιάννης Γκούρλιας, τον οποίον, λένε όσοι γνωρίζουν, χρησιμοποιεί και, τρόπον τινά, δίκην υπηρέτου!

Με το αντικείμενο του πόθου του (και σύζυγό του) Μαρία Καρρά...

Η ανασφάλεια του Γιώργου και τα χρόνια που περνούν τον έχουν αναγκάσει, εδώ και κάμποσο καιρό, στην εξευτελιστική συνήθεια του βαψίματος των μαλλιών του. Το βάψιμο στο οποίο επιδίδεται είναι ιδιαίτερο και, θα λέγαμε, κάπως διακριτικό. Ο Γιώργος τα φρεσκάρει με χρωμοσαμπουάν, σε ένα αρκετά απαλό γκρι-μαύρο (το «γκρι του πενηντάρη» για τον εξηνταπεντάρη εκδότη της συμφοράς), το οποίο, όμως, περνά αποκλειστικά στο επάνω μέρος του καύκαλου, αφήνοντας τα πλάγια και τις φαβορίτες στο φυσικό, γκριζωπό τους χρώμα. Το είδος αυτό βαψίματος, λόγω και της υφής των μαλλιών του εκδότη/δημοσιογράφου (ίσια), αλλά και λόγου του «συνετού» χτενίσματος που προτιμά, παράγει ένα περίεργο αποτέλεσμα, έτσι ώστε το βαμμένο πάνω μαλλί του Τράγκα να έρχεται και να κάθεται πάνω στο κεφάλι του σαν… τηγάνι! Αυτό, όμως, δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τη σοβαρότητα και παρεμβατικότητα του γνωστού δημοσιογράφου, ο οποίος (με τον λόγο του) έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές ελλήνων – όπως, περίπου, και το ΝΟΥΝΟΥ…

/σχετικά άρθρα/
Ποιος κακοποίησε τον Γιώργο Τράγκα;
Ο Γιώργος Τράγκας ενεργήθηκε...
ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΓΚΑΣ!

21 comments:

Anonymous said...

ΣΩΣΤΟΟΟ! ΤΕΛΕΙΟΟΟ!

Anonymous said...

η ακριβέστερη προσωπογραφία του θείου γιώργου. ξεχάσατε μόνο να αναφέρετε τα τσουγκρίσματα με την Μαρίκα Μητσοτάκη τις παλιές καλές εποχές!

Anonymous said...

Τράγκας και τζουτζούκος στην ίδια γραμμή. Και οι δυο τους ερωτευμένοι και βαψομαλιάδες!

Anonymous said...

Απιθανο σε ευχαριστώ για την λεπτομερή ενημέρωση. Πάντα τον γούσταρα τον κ. Τράγκα. Δυστυχώς όμως δεν διαμένω στο Αθηναΐκό άστυ και δεν μπορύσα να δω τη μουτσούνα του στο γυαλί. Εχει μείνει στη μνήμη μου το μαλλί του μαύρο κορακίσιο και
πιό μακρύ από ότι το διατηρεί σήμερον. Μιλάμε για μια 20ετία πίσω.
Πολύ γούσταρα ακόμα και τα διάφορα
μότα που έκανε και τα υπονοούμενα που άφηνε. Μιλάμε για πολύ γκλίτσα.
Νάσαι καλά .

Anonymous said...

ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΑΚΙ!!! ΠΑΡΑΛΕΙΨΑΤΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΆ ΤΟΥ. ΤΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ. Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΑΣ ΤΟΝ ΜΑΖΕΨΕΙ!

Anonymous said...

Τράγκας και τα μυαλά στα κάγγελα!

Anonymous said...

θείοοοο...... τί γράφουν για σένα αυτοί οι διεφθαρμένοι;;; Δεν έχουν καταλάβει την αξία σου τα κωλόπαιδα.

Anonymous said...

Ti einai auto? Sakaki grabata kai pedilo??? Einai alithini h photo? Den pame kala.

Anonymous said...

Πείτε κι ότι έχει απλήρωτους ένα σωρό συντάκτες και τεχνικούς όλα αυτά τα χρονια που παριστανει τον εκδότη. Πόσοι και πόσοι έχουν φύγει από τον Τράγκα απλήρωτοι. Και διευθυντές. Κοίτα μούρη για εκδότης γαμώτο&%^##$

Anonymous said...

Πάντως η νέα διαφήμιση είναι εξαιρετική.
Η αλήθεια να λέγεται.

MUSIC THROUGH THE YEARS said...

Διακρίνω μια μοναδική ικανότητα σκιαγράφησης της προσωπικότητος τού λατρευτού θειούλη οπως τόν αποκαλεί ο ανηψιός Νίκος Χατζηνικολάου.Νομίζω οτι διαβάζω Ψαθά ,Πρετεντέρη (Κώστα).Νομίζω οτι μπορεί η βιογραφία του νά γίνη ταινία αρκεί να γράψης το σενάριο.
Εγώ δηλώνω οτι αναλαμβάνω αφιλοκερδώς τήν μουσική επένδυση η οποία θά περιλαμβάνει ευρεία γκάμα ασμάτων από το ...Κάτω στά λεμονάδικα μέχρι Carmina Burana.EΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Anonymous said...

Ο Τράγκας έχει γράψει στα γερασμένα γεννητικά του όργανα δουλειές και τα λοιπά και φεύγει για ένα τριήμερο/τετραήμερο στη Νίκαια Γαλλίας με τον έρωτά του, για ένα ερωτικό ξεφάντωμα άνευ προηγουμένου. Ο κ. Γιώργος γλεντάει τη ζωή του έστω και με το χρήμα της κρατικής διαφήμισης. Του το δίνουμε ευχαρίστως γιατί τον αγαπούμε. κ. Γιώργο, αγπητέ θείε, να περάσεις καλά και να επιστρέψεις πιο ορεξάτος για να μας ενημερώσεις.

Το κείμενο έχει και μερικές ανακρίβεις αλλά δεν βαριέσαι. Περνάει το πνεύμα Τράγκα.

Η καινούρια του διαφήμιση έχει πράγματι πλάκα και είναι και καλογυρισμένη._

Anonymous said...

ουστ ρε που θα πιασετε στο στόμα σας τον τράγκα. στήριξε τη ΝΔ σε δύσκολους καιρούς με προσωπικό οικονομιμό και άλλο κόστος όταν τουχαν κοψει ολες τις διαφημισεις. σας πειραξαν οι κρατικές διαφημισεις του τράγκα. για δείτε πόσες διαφημισεις έχει παρει ο κύρτσος που βριζει από το πρωί μέχρι το βράδυ την κυβέρνηση. φωναζει ο παπαγιάννης για τις διαφημίσεις γιατί δεν τις έχει πάρει αυτός. ο τράγκας όμως είναι υπεράνω και τον έχει γραμμένο. Δεν ασχολειται ο Τράγκας με περιθωριακούς.

Anonymous said...

Καταπληκτική η συγκέντρωση των κλισέ λέξεων και εκφράσεων που χρησιμοποιεί ο θείος. Μερικά είναι πολύ παλιά. Μου κάνει εντύπωση πως μπορείς και τα θυμάσαι. Πρέπει ή να είσαι (κρυπτο)θαυμαστής του Τράγκα ή να είσαι πολύ εκκεντρικός. Έχω μεγάλη περιέργεια να μάθω. Θα μάθω?

al.el.

Anonymous said...

Eύγε! Και πάλι εύγε! Το πιο κορυφαίο μπλογκ εδω και πολύ καιρό, συναγωνίζεται σε ατάκα τον "Σάκο με τα μπιφτέκια" ά-νε-τα!
Συνέχησε έτσι, σκέφτομαι να σου στείλω ένα κατάλογο με μουσικούς βαψομαλλιάδες, έλληνες και ξένους, να τους ισοπεδώσεις! Θα έχει πολέ γέλιο νομίζω!

Anonymous said...

ΑΦΟΥ ΘΥΜΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ "ΠΡΟΒΑΤΙΝΑ ΣΒΗΣΕ, ΚΑΤΣΙΚΙ ΑΦΗΣΕ" ΣΗΜΑΙΝΕΙ (ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο/Η 4:31) ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΓΚΑ Η ΠΟΛΥ ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΣ. ΕΓΩ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ POST ΣΟΥ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΣ. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΒΑΨΟΜΑΛΛΙΑΔΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: ΤΗΝ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ.

m.

Anonymous said...

Den iksera to blog sas. To eida sti Lifo. Einai monadiko. Tha sas proteina kapia stigmi na kanete mia epilogi apo ta simantikotera portreta kai na ta ekdosete se biblio. Tha eixe megali epityxia. Sygxaritiria!!!

Anonymous said...

Και γιατί δεν τα κάνεις ένα corpus να τα εκδώσεις; Θα γίνει αμέσως μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο για τα "υποκείμενα" των παρατηρήσεων αλλά και για το γλαφυρό ύφος και την εκπληκτική γραφή. Σκέτο κέντημα!!

dinos said...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΠΑΙΔΙΑ...ΤΟΣΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ...ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΟΥΝ ΟΙ ΕΛ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΕΦΕΛΙΜ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΟΡΦΗ..

Anonymous said...

Δεν το έχω ολοκληρώσει ακόμα αλλά θέλω να διορθώσω κάτι...
Όλοι γνωρίζουμε πως ο Τράγκς έχει ζάχαρο και λαμβάνει σε καθημερινή βάση μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης. Τα πέδιλα τα οποία φοράει στην φωτογραφία είναι αν όχι ειδικά, τουλάχιστον για πληγές που εμφανίζουν στα πόδια τους οι διαβητικοί. Άν προσέξεις είναι μπαταρισμένο. Συνεπώς σε άρρωστους ανθρώπους το τελευταίο που έχουμε να κρίνουμε είναι η εμφάνιση τους.
(στο θέμα -πέδιλο-). Κατα τα άλλα ναι όντως είναι "ελεύθερος"¨στο ντύσιμο του και καλά κάνει. Για να σε κερδίσει η προσωπικότητα του, πρέπει πρώτα να σε κάνει να "ασχοληθείς" μαζί του. Σε ένα όχλο που είναι όλοι ίδιοι σε καλούπια ένας ο οποίος είναι μαύρο πρόβατο σε ιντριγκάρει! Λυπάμαι που φέτος βάσει των δηλώσεων του θα είναι η τελευταία τους σεζόν στο ράδιο...

Anonymous said...

Πώς λεγόταν η βραδινή εκπομπή του Τράγκα θυμάται κανένας;