Sunday, September 12, 2010

Claude Chabrol (1930 - 2010): ένας αστός αναρχικός



Πέθανε, στα 80 του χρόνια και μέχρι το τέλος δημιουργικός, ο σπουδαίος γάλλος σκηνοθέτης Claude Chabrol... Ένας βαθύς παρατηρητής και μελετητής της ανθρώπινης φύσης, ένας ακριβής ανατόμος και κομψός χλευαστής (ειδικά) της αστικής τάξης – των νευρώσεων και της σαχλαμάρας της. Ζούσε αστικά ο ίδιος - πράγμα που δείχνει ότι για να κατανοήσεις καλύτερα και, ακολούθως, να χλευάσεις το αντικείμενό σου, είναι καλύτερα να έχεις μια βιωματική σχέση μαζί του. Ενώ το έργο του έχει πολύ μεγάλο βάθος, έχει, ταυτόχρονα, και πολλά στοιχεία ελαφρότητας - αυτή ακριβώς η ισορροπία το καθιστά έργο σπουδαίο.


Η μεγάλη διαφορά του Chabrol με άλλους πρώτης γραμμής σκηνοθέτες (και της Nouvelle Vague) είναι ότι ουδέποτε πήρε τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά, ούτε παγιδεύτηκε σε πόζες και κουλτουριάρικες συμπεριφορές (περίεργες ενδυμασίες, ναρκισσισμούς, ξινίλες κλπ.). Είχε χιούμορ - εμφανές τόσο στο έργο του, όσο και στην προσωπική του ζωή.

 

Λάτρης του ωραίου, αλλά αντικουλτουριάρικα και σφαιρικά. Αντιμετώπιζε με τον ίδιο - παιδικό σχεδόν - ενθουσιασμό ένα σπουδαίο βιβλίο, μια θελκτική γυναίκα, ένα ωραίο αστείο, ένα σπουδαίο κρασί ή πιάτο. Ο Claude Chabrol εκπροσωπούσε τον άνθρωπο που χαιρόταν τη ζωή σε όλες της τις εκφάνσεις, ούτε μόνο πνευματικά, ούτε μόνο υλικά, αλλά σε συνδυασμό - όπως πρέπει δηλαδή.


Τέλος, κάτι μικρό. Μανιώδης καπνιστής πίπας μέχρι και το τέλος της ζωής του (με αμέτρητες πίπες στη συλλογή του), κάπνιζε ταυτοχρόνως και εκλεκτά πούρα (ως λάτρης του εκλεκτικισμού σε κάθε επίπεδο) – αφαιρώντας πάντοτε το δαχτυλίδι και πετώντας το στον κάλαθο των αχρήστων…