Thursday, August 2, 2012

Ρεκόρ Γκίνες για την Ελλάδα! Απαρχή εθνικής ανάκαμψης;



Κατάκτηση ρεκόρ Γκίνες για την πολύπαθη Ελλάδα και είσοδός της στο διάσημο ομώνυμο βιβλίο των (πολύ σπουδαίων) ρεκόρ! Στα Καλύβια Πεζούλας, την όμορφη αυτή πολίχνη της Καρδίτσης την ευλογημένη από θεούς κι ανθρώπους, κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο κοντοσούβλι στο κόσμο, μήκους 171,60 μέτρων! Ένα θεόρατο κοντοσούβλι που «ξεκινούσε από την εκκλησιά της Αγίας Τριάδας φτάνοντας ίσαμε την ψησταριά-κρεοπωλείο του Ζαρνάβαλου». Επιτέλους! Ποιος είπε ότι ως έθνος υφιστάμεθα μόνον εξευτελιστικές ήττες… Η Ελλάς είναι σε θέση να καταγάγει και περίλαμπρες νίκες! Πότε με το ποδόσφαιρο, πότε με τον τουρισμό, πότε με το κοντοσούβλι, η χώρα-φωτοδότης φάρος της ανθρωπότητας μάς βγάζει με υπερηφάνεια ασπροπρόσωπους.


Δύο μήνες σκληρής-σκληρότατης δουλειάς απαιτήθηκαν προκειμένου οι επινοητικοί κάτοικοι των Καλυβίων να φέρουν εις πέρας το μεγαλόπνοο σχέδιο. Πέρα, όμως, από την ευγενή φιλοδοξία αλλά και την αυταπάρνηση των καλών αυτών Ελλήνων, χρειάστηκαν και σημαντικές υλικές υποδομές για να κατακτηθεί η νίκη: 700 κιλά κρέας (χοιρινό – 100% Ελληνικό), ένας τόνος κάρβουνα, 171 μέτρα ψησταριές και 131 σούβλες. Η μάχη υπήρξε σκληρή – αλλά τελικά κερδήθηκε! «Ήταν ένας έξυπνος τρόπος να κάνουμε γνωστή την περιοχή μας, αλλά και την Ελλάδα ολάκερη, στα πέρατα της οικουμένης!», δήλωσε – κάνοντας και το σήμα της νίκης – ο φιλότιμος ηγέτης-εθελοντής, ο Κώστας ο Κρανιάς, με αφορμή το γιγαντιαίο κοντοσούβλι. Για να προσθέσει (και ενώ η σύζυγός του τον κοιτά με απέραντο θαυμασμό): «Δεν έχουμε πλέον μόνο το μακρύτερο κοντοσούβλι στον κόσμο. Έχουμε και το καλύτερο! Τέτοιο κοντοσούβλι δεν έχει ματαφτιαχτεί. Μωρέ γλείφεις και τα δάχτυλά σου!!! Το πιο μακρύ και το πιο νόστιμο κοντοσούβλι στον κόσμο είναι το Ελληνικό!». Ο Κρανιάς, η «ψυχή» του φιλόδοξου κοντοσουβλιακού project (ο οποίος επέβλεπε τις σούβλες και εμψύχωνε τους εθελοντές-αγωνιστές όπως ο στρατηγός τα στρατεύματά του εν όψει της μάχης), δεν είναι τυχαία περίπτωση. Πρόκειται για άνθρωπο τεράστιας σχετικής εμπειρίας, αφού έκανε καριέρα, δεκαετίες ολόκληρες, ως ψήστης στην Αμερική – αναδεικνυόμενος, μάλιστα, και ως ένας από τους πλέον διακεκριμένους του κλάδου! Και, ως γνωστόν, εάν πετύχεις στην Αμερική, μπορείς να πετύχεις παντού… «Έχω μεγάλη σχετική εμπειρία, αλλά και μου αρέσει πολύ το ψήσιμο…», θα δηλώσει με υπερηφάνεια ο δυναμικός Έλληνας ψήστης. 


Καλός και άγιος ο grassroots εθελοντισμός, αλλά να μην υποτιμήσουμε και τον ρόλο της εξουσίας. Ο οραματιστής δήμαρχος της περιοχής, Δημήτρης Τσιαντής, δύσκολα κρύβει, μέσω των σχετικών δηλώσεών του, τον ενθουσιασμό του για την συμβολή των επίσημων τοπικών αρχών στην επιτυχή κατάληξη του σχεδίου «γιγαντιαίο κοντοσούβλι»: «Με την κρίση που περνάμε, η εικόνα τόσο της περιοχής μας όσο και της Ελλάδας γενικότερα χρειάζεται επειγόντως μια τονωτική ένεση. Από την δική μας μεριά κάναμε αυτό που μπορούσαμε. Το στοίχημα κερδήθηκε! Δεν είναι δα και μικρή υπόθεση να δημιουργείς το μεγαλύτερο κοντοσούβλι στον πλανήτη! Πρέπει και οι Καλυβιώτες-Πεζουλιώτες, αλλά και όλοι οι Έλληνες να είμαστε υπερήφανοι. Αποδείξαμε ότι εμείς οι Έλληνες, όταν βάζουμε στόχους και δουλεύουμε σκληρά, μπορούμε και τα καταφέρνουμε!». Η προβολή της χώρας μας, πάντως, φαίνεται ότι επετεύχθη. Οι εικόνες που μάς προσφέρουν τα βίντεο που συνοδεύουν τούτο το κείμενο μοσχοβολούν Ελλάδα (εκτός από κοντοσούβλι…).


Κάτι, όμως, φάνηκε – ευτυχώς – να αλλάζει και στον κεντρικό μηχανισμό του κράτους, αφού το εθνικό επίτευγμα (που γεννήθηκε από τα σπλάχνα του Λαού) δεν πέρασε απαρατήρητο από την πολιτεία, όπως – δυστυχώς – τόσα και τόσα άλλα κατά το παρελθόν. Σε μια επίδειξη επιτυχούς bottom-up διαδικασίας, η κυβέρνηση έδειξε έτοιμη να εντάξει το σπουδαίο αυτό ρεκόρ στην φαρέτρα της, στον υπέρ πάντων αγώνα για ενίσχυση του εθνικού μας γοήτρου. Ο Υπουργός Εξωτερικών (και αντιπρόεδρος της ΝΔ) Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την γνωστή οξυδέρκειά του, αγκάλιασε άνευ καθυστερήσεων (και) τούτη την εθνική επιτυχία, δίνοντας πάραυτα στον Αριστείδη Καλογερόπουλο εντολή για άμεση αξιοποίηση. Και τα κόμματα, όμως, δεν έμειναν απαθή μπροστά στο λαϊκό επίτευγμα (τη εξαιρέσει του ΠΑΣΟΚ, που δεν πρόλαβε να εκδώσει ανακοίνωση λόγω διαδικασιών ανοικοδόμησης…). Ο Γιάννης Οικονόμου, εκ μέρους του κόμματος Μπακογιάννη, απέδωσε αμέσως – με τη γερακομάτικη ματιά του φιλελεύθερου – την εθνική επιτυχία στις δυνατότητες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, «όταν, βεβαίως, μπορεί και λειτουργεί ελεύθερα και ανεμπόδιστα ξεφεύγοντας από την θανατηφόρα μέγγενη του κράτους». Το ΚΚΕ, η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν, σε γενικές γραμμές, για «νίκη του απλού λαού, των εργαζομένων και της τοπικής αυτοδιοίκησης», ενώ η Χρυσή Αυγή έκανε λόγο για «κορυφαίο επίτευγμα της ελληνικής ψυχής». Τέλος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, διά του εκπροσώπου τους Τέρενς Κουίκ, σχολίασαν το γεγονός ως «νίκη-απάντηση των Ελλήνων στους διεθνείς τοκογλύφους».


Ωστόσο, δεν έλειψαν και κάποια παράπονα. «Το κράτος δεν βοηθάει την ιδιωτική πρωτοβουλία», θα πει ο Κρανιάς. «Αν μας έδινε και καμπόση επιχορήγηση που είναι πολύ χρειαζούμενη, θα μπορούσαμε να βάλουμε ακόμη περισσότερο κρέας και να φκιάναμε ακόμη μεγαλύτερο κοντοσούβλι!», θα προσθέσει. Ως προς τούτο έδειξε να συμφωνεί και ο κάτοικος της περιοχής (και συνδημιουργός του καλυβιώτικου κοντοσουβλίου) Αποστόλης Κλαμπανάρας: «Αν μας αφήκουνε οι κυβερνώντες να κάνουμε αυτό που μπορούμε και δώκουνε και λίγη επιχορήγηση, μπορούμε να κάνουμε θάματα!». «Ως μελλοντική επιστημόνισσα έχω να πω ότι πρέπει να δει η Πολιτεία πιο σοβαρά την προσπάθειά μας και να μάς βοηθήσει…», δήλωσε με πόνο και η 22χρονη φοιτήτρια Παιδαγωγικής, Βαΐτσα Μητρομάρα, που μόλις είχε περάσει το μάθημα της Ψυχολογίας και έσπευσε να επισκεφθεί την Πεζούλα για να το γιορτάσει με τους δικούς της· ενώ – από το ύψος της επιστημονικής της επάρκειας – μίλησε και για τη «φαλλική διάσταση» του γιγαντιαίου κοντοσουβλίου, «που δίνει δυνατές απαντήσεις στους εχθρούς της Ελλάδας!». 


Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι η περικλεής Ελλάς έκλεισε και πάλι στόματα με ένα επίτευγμα από τον χώρο του Διονυσιακού, αποδεικνύοντας, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ότι, παρά τις δυσκολίες, ο Έλληνας ξέρει να ζει! Έκλεισε στόματα η χώρα μας, ναι. Άνοιξε, όμως, και στόματα – και μάλιστα διάπλατα – γιατί υπήρξαν εκατοντάδες (ίσως και χιλιάδες) οι τυχεροί που γεύτηκαν τον νοστιμότατο, μακρύ κοντοσούβλι της Πεζούλας, μένοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις – τόσο από το μέγεθος όσο και από τη νοστιμάδα του. Στα θέματα ποιότητας ζωής, η Ελλάς δεν έχει μάθει να αστειεύεται!.. 


Οι εθνικές επιτυχίες, όμως, δεν οδηγούν – ευτυχώς – τους εφευρετικούς Έλληνες σε εφησυχασμό. Σ’ αυτό το πνεύμα, οι εμπνευστές του σχεδίου δήλωσαν ότι για του χρόνου θέτουν έναν νέο φιλόδοξο στόχο: να δημιουργήσουν ένα διπλάσιου μεγέθους κοντοσούβλι, μήκους 240 μέτρων! Για το μεθεπόμενο, δε, έτος, ο πήχυς έχει τοποθετηθεί ακόμη πιο ψηλά: 870 μέτρα! – με το συμπάθιο… «Με τη βοήθεια και της Παναγιάς, θα τα καταφέρουμε και τα επόμενα χρόνια. Θα κερδίσουμε και πάλι το στοίχημα!», δήλωσε ο Κλαμπανάρας.


Το χαρμόσυνο γεγονός είχε ευρύτερες ευεργετικές επιδράσεις στις ψυχές των απανταχού Ελλήνων, αφού έδειξε να αναπτερώνει το καταρρακωμένο ηθικό του (αδίκως) χειμαζόμενου ελληνισμού. Μήπως, λοιπόν, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση; Μήπως βρισκόμαστε, επιτέλους, στην αφετηρία της εθνικής ανάκαμψης; Σίγουρα η Ελλάς δείχνει να γρηγορεί! Άλλωστε, η τελική επιτυχής έκβαση του φιλόδοξου σχεδίου «το μακρύτερο κοντοσούβλι» απέδειξε περίτρανα ότι η αειθαλής Ελλάς, όταν θέλει, μπορεί!