Thursday, July 7, 2016

Euro 2016 και παπούτσια Patrick



Είναι πράγματι δύσκολο, αφάνταστα δύσκολο, να παρακολουθήσεις το άθλημα του ποδοσφαίρου, ειδικά στο πλαίσιο μεγάλων διοργανώσεων τύπου Euro 2016, χωρίς να σου γεννηθούν δυνατές θύμησες. Θύμησες προερχόμενες κυρίως από τα παραφερνάλια του ιστορικού και δημοφιλούς αθλήματος. Πρωτίστως από  βιρτουόζικα παπούτσια. Από παπούτσια με ψυχή. Μάρκες πάνε κι έρχονται. Άλλες γιγαντώνονται κι άλλες εξαερώνονται στο πέρασμα του χρόνου. Μια μάρκα από τις δεύτερες, εξαϋλωμένη πια από τη φθορά του καπιταλισμού, του sponsoring και της αδηφάγου διαφήμισης (όπως, ίσως, θα έλεγε κι ο Διονύσης Ελευθεράτος) είναι και η Patrick. Που σήμερα, χτυπημένη από τον ανταγωνισμό («Αφήστε μωρέ και τις μικρές εταιρίες να αναπνεύσουν!» θα προσέθετε ο ευαισθητοποιημένος Διονύσης), έχει περιπέσει σε εμφανή ανυποληψία, με σχέδια παπουτσιών που, δυστυχώς, δεν μπορούν πια ούτε στο ελάχιστο να εμπνεύσουν.


Μόνο στη μνήμη μας ζουν πια τα παπούτσια Patrick. Ξεπερασμένα πλέον από τον ανταγωνισμό. Κι ας τα φόρεσαν μάγοι της ντρίπλας και του σουτ. Πόσο δεξιοτεχνικά έπαιζε με Patrick στα (κοντά) πόδια του λ.χ. ο Kevin Keegan!


Αλλά και ο Michael Laudrup! Θεέ μου, τι μπαλαδόρικα ποδάρια παπουτσωμένα με Patrick ήσαν αυτά!


Χωρίς να αφήσουμε ούτε δευτερόλεπτο έξω από την σκέψη και την ανάλυσή μας τον Michel Platini, ο οποίος, προτού επιδοθεί στην τέχνη του διοικείν και παχύνει, φορώντας Patrick μάγεψε τον κοσμάκη με τις μαγικές του μπαλιές και τα όμορφα γκολ!


Ωστόσο, τα συγκεκριμένα παπούτσια τα έβαζαν στα πόδια τους και ποδοσφαιριστές που έπαιζαν περισσότερο με τα χέρια τους, όπως ο (μάλλον παραγνωρισμένος) keeper της ManUtd, Gary Bailey!


Αλλά ακόμη και στα Βαλκάνια φορέθηκαν, και μάλιστα στην Ελλάδα! Ποιος, επί παραδείγματι, μπορεί να ξεχάσει τον ποδοσφαιριστή με τη χαίτη, τον ζογκλερικό Τζίμη Πατίκα, να επελαύνει προς τις αντίπαλες εστίες φορώντας Patrick; 


Ας σκεφτούμε, λοιπόν, τι ποδόσφαιρο θα βλέπαμε στο Euro 2016, τι μαγεία και δεξιοτεχνία, σε περίπτωση που ικανός αριθμός ποδοσφαιριστών φορούσε παπούτσια της συγκεκριμένης μάρκας. Αχ, πόσο σημαντικά ήσαν τα παπούτσια Patrick! Πόσο ιδιαίτερα ήσαντε ετούτα τα σπουδαία παπούτσια! Και πόσο ανάγκη τα έχει το σύγχρονο ποδόσφαιρο, εάν φυσικά επιθυμεί να επιστρέψει στα παλιά καλά μοτίβα και να χαρίζει στον ποδοσφαιρόφιλο λαό αγνή και άδολη συγκίνηση βγαλμένη από το ένδοξο κι ανθρώπινο παρελθόν...